Altomkendte
Nu er det afsløret: Det får pave Leo XIV i løn

Nu er pavens løn afsløret - og det er formentligt en del lavere, end man lige først forestiller sig.
Da amerikaneren Leo XIV blev valgt som pave, blev han straks genstand for både beundring og nysgerrighed verden over. For hvad betyder det egentlig, når en af verdens mest magtfulde åndelige ledere pludselig kommer fra USA? Og måske endnu mere overraskende: Tjener han egentlig noget?
Selvom mange måske forestiller sig, at paven må være blandt de bedst betalte religiøse personer i verden, er virkeligheden en helt anden. Paven får nemlig ikke en traditionel løn. I stedet sørger Vatikanet for, at alle hans behov bliver dækket. Han bor i storslåede gemakker, spiser godt, transporteres i pavelige køretøjer og er beskyttet af sikkerhed døgnet rundt – men uden at modtage en egentlig lønseddel.
Det skriver Newsner.
Ifølge skøn har paven teknisk set mulighed for at få udbetalt omkring 2.500 euro om måneden, svarende til cirka 18.600 kroner. Men det beløb bliver ikke betragtet som en løn – snarere som en slags symbolsk godtgørelse. Det er langt fra den slags milliongager, man ser i toppen af erhvervslivet eller politik. Leo XIV forventes heller ikke at tage imod det, for ligesom sin forgænger, pave Frans, lægger han vægt på enkelhed og ydmyghed.
Langt fra uden midler
Pave Frans, som ledte den katolske kirke fra 2013 til 2025, blev verdenskendt for sin beskedne tilgang. Da han i 2017 modtog en Lamborghini Huracán i gave – til en værdi af næsten 950.000 dollars – beholdt han den ikke som et luksuriøst symbol. I stedet valgte han at bortauktionere den og donere pengene til velgørende formål. Den slags handlinger var ikke usædvanlige for Frans, som flere gange gav større beløb videre til nødlidende. En af de mest opsigtsvækkende donationer var 215.000 dollars, han sendte til fanger i Rom.
Selvom paven ikke får løn i klassisk forstand, betyder det ikke, at han står uden midler. Pave Frans' "nettoværdi" er i nogle opgørelser vurderet til omkring 12 millioner dollars, men det dækker primært over adgang til Vatikanets aktiver og tjenester – ikke private bankkonti. De privilegier han har, bruges næsten udelukkende til at støtte andre og udføre sit embede, ikke til personlig luksus.
Vatikanet som stat er lille, men rummer en kompleks økonomi. Indtægterne stammer fra alt fra turistbesøg og museumsbilletter til donationer fra katolikker verden over. En særlig indtægtskilde er Peter’s Pence – en årlig global indsamling, der menes at indbringe omkring 25 millioner dollars. USA, Tyskland og Italien er blandt de største bidragydere.
Men selv med disse summer kæmper Vatikanet med økonomiske udfordringer. I 2023 blev der rapporteret et driftsunderskud på hele 90 millioner dollars. Det har blandt andet rejst bekymring om fremtiden for pensionsordninger til Vatikanets ansatte. Som svar valgte pave Frans i 2021 at skære i lønnen for højtstående gejstlige som kardinaler og biskopper i et forsøg på at dæmpe udgifterne.
Når alt kommer til alt, handler pavedømmet ikke om penge – men om værdier. Selv om pave Leo XIV har adgang til enorme ressourcer, er det forventningen, at han – som sine forgængere – vil bruge dem med omtanke og i andres tjeneste. Ikke til at opbygge personlig rigdom, men til at gøre en forskel. For i Vatikanets verden er ægte rigdom noget helt andet end det, der står på en bankkonto.