De kongelige
Kongehuset bekræfter: Sker for første gang for kronprins Christian
Nu bekræfter Kongehusets kalender det.
Nytårskuren er en af de mest traditionsrige begivenheder i det danske kongehus, og den har rødder, der går flere hundrede år tilbage. Traditionen begyndte helt tilbage under kong Frederik III’s regeringstid fra 1648 til 1670.
Dengang åbnede Københavns Slot dørene for offentligheden til kongeligt taffel nytårsaften. Folk samledes langs væggene for at overvære den kongelige families nytårsmiddag, en skik der siden er blevet videreført og moderniseret.
Kongehusets kalender afslører nu, at kronprinsen deltager i år.
Kongeparret, kong Frederik og dronning Mary, har travlt i begyndelsen af det nye år. Den 6. januar 2025 inviterer de til to nytårskure. Den ene er for Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps, mens den anden er for det diplomatiske korps. Traditionen fortsætter dagen efter, hvor officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen også bliver inviteret til nytårskur.
Helt nyt kapitel venter
Kronprins Christian har haft en begivenhedsrig tid i Østafrika, hvor han har arbejdet med naturbevarelse og byggeri. Han har dog allerede meddelt, at han vender hjem til Danmark for at fejre jul med familien. Efter nytår står endnu en stor beslutning for døren: Kronprinsen har valgt at aftjene sin værnepligt ved Gardehusarregimentet i Slagelse fra februar.
At træde ind i Forsvaret er en fast tradition for medlemmer af kongehuset. Kronprins Christians oldefar, Frederik 9., var uddannet ved Søværnets Kadetskole og nåede at blive kontreadmiral. Hans far, Frederik 10., gennemførte sin militære uddannelse ved Den Kongelige Livgarde og fortsatte som en del af Frømandskorpset. Kronprinsens onkel, prins Joachim, har ligeledes en stærk militær baggrund som uddannet militær leder og er nu forsvarsattaché ved den danske ambassade i Washington.
Nytårskuren og kongehusets traditioner understreger forbindelsen mellem fortid og nutid. Mens de kongelige fortsætter med at opfylde deres officielle pligter, viderefører de også en arv, der har været en fast del af deres historie i århundreder. Kronprinsens kommende tid i Forsvaret viser endnu en gang, hvordan kongehuset kombinerer traditionelle værdier med en moderne tilgang til deres roller.