Film / TV
Andreas løser 300 år gammelt mysterium i 'Forsvundne arvinger'

Det, der startede som en nysgerrighed på et vrag, endte med at ændre historiebøgerne – og Andreas Kallmeyer Bloch satte alt på spil for at få svar.
Da marinarkæolog og museumsinspektør Andreas Kallmeyer Bloch for otte år siden deltog i en konference i Hongkong, havde han ingen anelse om, at en tilfældig samtale med en kollega ville sende ham ud på sit livs rejse. Kollegaen nævnte to mystiske skibsvrag ud for Costa Ricas kyst, som rygterne sagde kunne være forsvundne danske slaveskibe fra 1700-tallet.
Allerede samme nat gik Andreas i gang med at grave i historiske dokumenter – og han blev hurtigt så opslugt, at han ikke kunne slippe sagen igen.
Det skriver BILLED-BLADET.
Hvad der i begyndelsen blot var en fritidsinteresse ved siden af hans faste arbejde, voksede sig hurtigt til noget langt større. Andreas og hans familie tog en livsændrende beslutning: sommerhuset blev solgt, og hele familien rykkede teltpælene op og flyttede til Costa Rica. Her brugte han syv måneder sammen med sin kæreste og deres to døtre på at opbygge lokale kontakter og samarbejde med en NGO, alt imens jagten på sandheden om de to skibe intensiveredes.
Det blev et eventyr for hele familien, og Andreas har senere udtalt, at det var en oplevelse, de aldrig vil glemme, og som han beskriver som et fantastisk eventyr.
DR fik nys om sagen
Arbejdet vakte opsigt hjemme i Danmark, og da DR-programmet Forsvundne arvinger ønskede at dykke ned i mysteriet om slaveskibene, blev Andreas en central del af fortællingen. Han så det som en enestående mulighed for at bringe et vigtigt kapitel af fortiden frem i lyset og dele det med offentligheden – ikke kun gennem tørre arkivtekster, men i levende billeder og menneskelige reaktioner.
Sammen med tv-vært Mette Frisk begav han sig ud på den sidste etape af den lange rejse – de afgørende analyser af skibsmaterialet som blandt andet omfattede kridtpiber, tegl og tømmer, blev endelig afsluttet. Resultaterne kunne nu bekræfte det, Andreas så længe havde håbet på.
"Det var en lettelse, at resultaterne ikke modbeviste teorien, når jeg havde brugt så lang tid på det," sagde han lettet.
Men det mest følelsesladede øjeblik ventede forude. Da han delte resultaterne med det afrocostarikanske lokalsamfund, var det med både nervøsitet og stolthed. For mange af dem havde rygterne om skibene og deres ophav været en del af den kollektive historie i generationer.
At kunne bekræfte, at skibene var danske – og med stor sandsynlighed havde haft afrikanske slaver ombord – var både sårbart og vigtigt. Reaktionerne blandt de lokale var overvældende. Der blev grædt, krammet – og fejret.
Andreas beskriver det som dybt rørende at kunne give mennesker svar på, hvor de muligvis stammer fra:
"Det var meget rørende. Det var dejligt at kunne give dem den information," fortæller han.
Med den nye viden i hånden kunne ”Forsvundne arvinger”'s hold nu fortsætte jagten på efterkommere til de personer, der var ombord på skibene. Historien stopper ikke her – den er kun lige begyndt.
Mandag sendes tredje afsnit af 'Forsvundne arvinger', hvor Mette og Adam vil forsøge at finde nulevende efterkommere. Det kan du se mandag den 12. maj på DR og DRTV.