Følg os her

Kendte

I stormvejr: Karsten Ree forholder sig helt tavs

Udgivet

d.

Karsten Ree
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Karsten Ree har valgt ikke at kommentere på sagen.

Det ligner måske en uskyldig fiskefrikadelle i supermarkedets køledisk – men bag den står en storm af kontrovers og politisk oprør. Hvis du har lagt mærke til mærket Havet’s, bør du måske læse etiketten en ekstra gang.

Virksomheden bag, Jeka Fish, befinder sig nu midt i et stormvejr. Den nordjyske fiskeproducent, hvor erhvervsmanden Karsten Ree og hans tre sønner ejer 20 procent, er blevet sat i direkte forbindelse med den russiske oligark Vitaly Orlov, manden bag Norebo Group. Det skriver Ekstra Bladet og Danwatch, som i en fælles graverundersøgelse kunne afsløre, at Jeka Fish efter invasionen af Ukraine har handlet russisk fisk for mere end 100 millioner kroner.

Vitaly Orlov er ikke en hvem-som-helst. Ifølge EU’s egne oplysninger er han en central figur i den russiske fiskeindustri og har tætte bånd til Putins inderkreds. Norebo Group, som han ejer, er nu blevet ramt af en stribe sanktioner – ikke kun for sine økonomiske forbindelser, men også for sin påståede rolle i militærstrategiske aktiviteter.

LÆS OGSÅ  Janni Ree afslører intime detaljer: Så mange gange om dagen gør de det

EU anklager Norebo for at have stået bag overvågning og sabotage mod vigtige infrastrukturer, herunder undersøiske kabler. Organisationens skibe beskrives i EU’s forordning som fartøjer med "bevægelsesmønstre svarende til ondsindede hensigter" og "teknologi, som kan anvendes til efterretningsformål".

Med de nye tiltag fra EU fryses alle Norebos aktiver i Europa, og både virksomheder og privatpersoner må ikke længere stille økonomiske midler til rådighed for koncernen. Det rejser nu spørgsmål om, hvordan danske virksomheder – og i særdeleshed Jeka Fish – vil forholde sig til de nye retningslinjer.

Forholder sig tavs

Karsten Ree og hans sønner Christian, William og Oliver har indtil videre været helt stille om sagen. Også direktøren for Jeka Fish, Halldor Arnarson, har valgt tavsheden, trods sagens omfang.

Tilbage i december forsikrede Arnarson dog i et skriftligt svar, at Jeka Fish fulgte alle retningslinjer:
"Vi køber fisk fra russiske fiskerivirksomheder, der – ligesom andre virksomheder i vores branche – er en integreret del af den globale forsyningskæde indenfor fødevareindustrien. Vi handler inden for de rammer, som er politisk bestemt, og vi følger alle sanktioner."

Spørgsmålet er nu, om det udsagn stadig holder – eller om den internationale politiske udvikling har overhalet virkeligheden hos Jeka Fish.

Med EU’s skærpede sanktionspakke er det ikke længere muligt at gemme sig bag globale markedsbetingelser. Forbindelsen mellem danske fiskefileter og russiske oligarker er blevet alt for tydelig. Og for Karsten Ree og hans familie kan sagen vise sig at blive mere end blot dårlig omtale – den kan blive en politisk betændt affære, hvor forretning og moral står i direkte modsætning.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce