Følg os her

Kendte

TV 2-stjerne bar på dyster hemmelighed i 10 år

Udgivet

d.

Tv 2
Foto: Shutterstock/ Ole Schwander

Hvordan føles det at bære på en hemmelighed, der fylder hele ens liv? Og hvad sker der, når man endelig siger det højt? Det ved Lissa Paustian alt om. I den nye podcast Sig det højt giver hun stafetten videre til modige gæster, der åbner op om deres kamp med spiseforstyrrelser og selvskade. Podcasten er lavet i samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Efter i ti år at have holdt sin egen spiseforstyrrelse skjult, valgte Lissa Paustian i 2024 at dele sin historie i TV2’s populære program Bachelorette. Det blev første skridt mod at bryde tavsheden. Nu tager hun endnu et vigtigt skridt med podcasten Sig det højt, hvor hun i samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade skaber et trygt rum, hvor gæster kan dele deres oplevelser og forhåbentlig inspirere andre til at gøre det samme.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

LÆS OGSÅ  Geggo afslører: Så meget tjener hun på ét enkelt samarbejde

”Det tog mig 10 år at finde modet til at sige det højt og fortælle omverdenen, at jeg dealede med selvskade og spiseforstyrrelse. Men da jeg endelig åbnede op om det og delte mine svære tanker på tv og sociale medier, så begyndte noget at ændre sig inde i mig. Det havde til min egen overraskelse en positiv indvirkning på mig. Jeg opdagede, hvor stor en lettelse det er at dele noget, der har gjort helt vildt ondt, og jeg opdagede, hvor meget det kan betyde, at andre lytter uden at dømme. Med podcasten håber jeg at skabe et rum, hvor både gæsterne og lytterne kan føle sig mødt og forstået – og måske finde deres eget mod til at sige det højt,” siger Lissa Paustian.

Lissa
Coverbillede til podcasten Sig det højt <strong>Portræt af fotograf Rasmus Kongsgaard<strong>

Offentlige personer deler deres rejse

Podcasten Sig det højt tager lytteren med på en rejse ind i ærlige og sårbare fortællinger, hvor modige gæster åbner op om deres liv med spiseforstyrrelser og selvskade. Lytterne kan blandt andet høre historier fra:

  • Sofie Martinusen, som fortæller om sin oplevelse af at føle sig fanget i en gråzone – hvor hun ikke følte sig “syg nok” til at søge hjælp, men samtidig kæmpede med en spiseforstyrrelse, der fyldte hele hendes liv.
  • Malene Riis, der som barn oplevede mobning og kropsskam, finder i dag styrke i at bruge sin platform som model til at udfordre skønhedsidealerne i modebranchen.
  • Camilla Frederikke, influencer og YouTuber, som deler sin historie om ortoreksi – en spiseforstyrrelse, der ofte bliver overset. Hun fortæller ærligt om at være fanget i et kontrolleret forhold til mad og sundhed, og hvordan det påvirkede hendes livsglæde.

Derudover gæster Jasmin LindNicklas Bøhm og Emilie Lilja også podcasten.

”Målet er at vise, at der ikke findes én vej ind eller én vej ud af en spiseforstyrrelse. Alle historier er forskellige, men fælles er, at ingen skal føle sig alene. Når vi siger det højt, kan vi starte en vigtig samtale om de tabuer, der stadig findes i samfundet,” fortæller Lissa Paustian.

Ved årsskiftet florerer trends og nytårsforsætter, der centrerer sig om udseende, sundhed og vægttab – tendenser, der ofte forstærker presset på unge og skaber et usundt fokus på kroppen. Podcasten Sig det højt udkommer derfor på et tidspunkt, hvor unge i høj grad har brug for at høre fra forbilleder, der tør tale ærligt om deres forhold til mad, krop og sociale medier.

I flere episoder taler Lissa Paustian og hendes gæster åbent om, hvordan sociale medier kan påvirke vores syn på krop og selvværd – og hvorfor det er nødvendigt at tage snakken om bagsiden af medaljen ved sociale medier. De deler ærligt deres egne erfaringer med at leve i en verden præget af uopnåelige idealer og selviscenesættelse – en verden, de selv har været med til at skabe – og reflekterer over det ansvar, der følger med at være rollemodeller for tusindvis af unge, der følger deres hverdag online.

“Når vi taler åbent om, hvordan sociale medier kan påvirke os, kan vi begynde at ændre det narrativ, mange unge føler sig fanget i. Det er mit håb, at podcasten kan hjælpe med at give et andet perspektiv og vise, at det er okay at være sig selv – uden at leve op til de glansbilleder, vi ofte ser,” fortæller Lissa Paustian.

Et samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Podcasten er blevet til i samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, der i mere end 20 år har hjulpet mennesker, der kæmper med spiseforstyrrelser og selvskade, samt deres pårørende. Foreningen tilbyder blandt andet anonym og gratis rådgivning til alle, der har brug for nogen at tale med.

”Vi ser desværre stadig, at mange går alene med deres problemer og føler, at de ikke er ‘syge nok’ til at søge hjælp, eller skammer sig over at have en spiseforstyrrelse og deres selvskadende adfærd. Derfor håber vi, at denne podcast kan hjælpe med at bryde tabuet og skabe en samtale om det, der ofte føles allersværeste at sige højt,” fortæller Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Podcasten Sig det højt kan høres på alle de gængse platforme, herunder Spotify, Apple Podcasts og Google Podcasts. Lyt med, del den – og vær med til at bryde tavsheden.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce