Musik
Ramaskrig: Kræver officiel undersøgelse af Eurovision Song Contest

Nu kræves stemmesystemet undersøgt for snyd.
Det var en festlig aften med glitter, toner og fællesskab. Men årets Eurovision Song Contest har efterladt mere end bare konfetti og ørehængere – nemlig et voksende ramaskrig over mærkværdige stemmeforskelle mellem juryer og seere.
For mens Østrig løb med sejren og hele 436 point – hvoraf de 258 kom fra fagjuryerne – så var det noget helt andet, seerne stemte på. Faktisk var det Israel, der fik flest stemmer fra publikum, hele 297 point, og dermed ville have vundet konkurrencen, hvis det alene var seernes mening, der talte.
Og her begynder balladen.
Den enorme forskel mellem juryens og seernes stemmer har fået flere europæiske tv-stationer til at råbe vagt i gevær. I lande som Belgien, Spanien og Sverige gav seerne Israel topkarakterer – nemlig 12 point – mens fagjuryerne i selvsamme lande kvitterede med rene nuller. Omvendt fik Israel 10 point fra den norske jury, men absolut ingenting fra de norske seere.
Det har vakt opsigt og har nu ført til, at flere broadcastere kræver en officiel undersøgelse af stemmesystemet.
Det skriver det norske medie NRK.
Sender direkte advarsel
Det spanske La 1 og belgiske VRT har begge meddelt, at de vil have klarhed over, hvad der er foregået. En talsmand for VRT slår fast: "Vi har ingen indikationer på, at optællingen af stemmerne ikke blev udført korrekt, men vi beder om fuldstændig gennemsigtighed fra EBU’s side. Spørgsmålet er først og fremmest, om det nuværende system garanterer en retfærdig afspejling af seernes og lytternes mening."
Samtidig sender kanalen en direkte advarsel til EBU, som står bag Eurovision: "På mange planer samarbejder vi VRT godt med EBU, men uden seriøse svar, der tager hensyn til vores bekymringer om Eurovision Song Contest, vil vi sætte spørgsmålstegn ved vores fremtidige deltagelse."
Også den spanske public service-kanal RTVE bakker op og har ifølge VRT bedt om en officiel undersøgelse. Særligt har det undret, hvordan Israel kunne opnå så høje seerstemmer trods stor modstand og protester mod deres deltagelse forud for finalen.
Danmark havde desværre heller ikke meget at juble over. Vores repræsentant Sissal endte med sølle to point fra seerne, og kun Schweiz og Storbritannien klarede sig dårligere med absolut nul.
Nu venter hele Europa på, om EBU tager kritikken alvorligt – og vigtigst af alt: om vi som seere næste år kan stole på, at vores stemme virkelig tæller.