De kongelige
Aflyser besøg hos kong Frederik: Hvad foregår der?
Udmeldingen har nu fået flere til at undre sig.
Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, har igen sat gang i spekulationerne. Han har valgt at aflyse et planlagt besøg hos kong Frederik på Amalienborg – og det midt i en tid, hvor debatten om USA’s stigende interesse for Grønland brager derudaf.
Den pludselige aflysning har fået mange til at undre sig, især fordi Múte B. Egede ikke bliver hjemme i Nuuk. Tværtimod rejser han stadig til Danmark, hvor han blandt andet skal deltage i en nytårsreception på Grønlands repræsentation i København torsdag.
Det skriver BILLED-BLADET.
Ifølge departementschef for selvstændighed og udenrigsanliggender, Mininnguaq Kleist, er der intet mystisk ved ændringen i Egede’s program. Den officielle forklaring fra Naalakkersuisut er, at det hele blot handler om praktiske udfordringer.
“Det er ren og skær kalendergymnastik. Længere er den ikke,” lyder det fra Naalakkersuisut.
Spekulationerne går
Men timingen har alligevel fået flere til at løfte øjenbrynene. Aflysningen sker nemlig lige omkring tidspunktet for en privat rejse til Grønland af Donald Trump Jr. – søn af USA’s kommende præsident. Trump Jr. lander i Nuuk tirsdag, og besøget vækker opsigt, da det følger i kølvandet på tidligere kontroversielle udtalelser fra hans far om amerikansk interesse i Grønland.
Den amerikanske interesse i Grønland har tidligere ført til diplomatiske spændinger, og mange husker stadig Donald Trumps forsøg på at købe Grønland tilbage i 2019. Derfor er der nu spekulationer om, hvorvidt Egede’s beslutning om at aflyse kongebesøget kan have en strategisk årsag.
Mens Naalakkersuisut afviser enhver politisk dagsorden bag ændringerne, er eksperter og kommentatorer mere skeptiske. Kan der være tale om en diskret markering i lyset af USA’s stigende tilstedeværelse i Arktis?
For nuværende forbliver årsagen til aflysningen uklar, men én ting er sikkert: Múte B. Egede har haft travlt med at navigere mellem Grønlands interne politiske prioriteringer og de internationale interesser, der kaster et stadig skarpere lys på øen.
Om det er “kalendergymnastik” eller noget større bag kulisserne, må tiden vise. Én ting står dog klart – Grønland er igen i verdens søgelys.