Følg os her

De kongelige

For første gang nogensinde: Nu åbnes der op for offentligheden

Udgivet

d.

Frederik
Foto: Foto: Michael W. Holm/ Shutterstock

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek,  også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

H.M. Kongens Håndbibliotek, der er en del af Kongernes Samling, bliver nu tilgængeligt på to måder: I weekender og i danske skolers ferier vil Håndbibliotekets studiesal være åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet.

Det oplyser Kongernes Samling i en pressemeddelelse.

På hverdage vil der fortsat kun være adgang efter særlig aftale for fagfolk og forskere. På studiesalens vægge kan man se samlingen af bøger fra ca. 1500-1800.  Publikum vil desuden kunne se små, skiftende udstillinger med udvalgte bøger, atlas eller håndtegninger fra bibliotekets hylder og skuffer.

LÆS OGSÅ  Kong Frederik vækker opsigt til EM: Hvorfor har han den ikke på?

Som markering af åbningen udstilles en række sjældne naturhistoriske værker fra grundlæggeren Frederik 5.s tid.

3d9ddb4d 93a6 479b a15d 72443439511b w 960
Kongeparret besøgte forleden HM Kongens Håndbibiliotek der åbner for offentligheden lørdag 29 juni Kongens Håndbibliotekar viste Mikael Bøgh Rasmussen viste Kongeparret rundt Kongehuset

Åbningen af Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek giver en enestående mulighed for at komme helt tæt på et rigt og varieret kildemateriale til Kongehusets og Danmarks historie og kultur.

FAKTA OM H.M. KONGENS HÅNDBIBLIOTEK
H.M. Kongens Håndbiblioteks samlinger strækker sig over tre kilometer hylder og vokser stadig. Det rummer ca. 100.000 bind fra slutningen af 1400-tallet til i dag. Kortsamlingen omfatter ca. 12.000 kort fra ca. 1650 til ca. 1900, primært over Europa, men også af resten af verden.

Tegnings- og tryksamlingen rummer guldalderkunst, arkitekturtegninger, portrætter og historiebilleder i flere grafiske teknikker, mens Den Kongelige Fotografisamling indeholder mange tusinde fotografier fra kongeligt eje. Derudover findes en filmsamling og en musiksamling, hovedsageligt hidrørende fra Frederik 9. 

LÆS OGSÅ  Prinsesse Kate taler ud om kræftforløb: 'Det har været utroligt svært'

Håndbiblioteket lå under dets første ejere i umiddelbar forlængelse af kongens bolig, men er i dag fordelt på en række adresser. Hovedafdelingen med kontorer og studiesal er i Christian VIII's Palæ på Amalienborg, mens knap halvdelen af materialerne er fordelt på andre slotte og på fjernmagasiner.

Under Kongeskibet Dannebrogs årlige togter er et mindre bogudvalg med på Kongeskibets biblioteket. En del af Kongens Håndbibliotek kan ses på Christiansborg som en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. Siden 2014 administreres H. M. Kongens Håndbibliotek af Kongernes Samling og indgår her sammen med museerne på Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus i formidlingen af det danske kongehus' historie.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce