De kongelige
Kong Frederik tildeler Egyptens præsident Elefantordenen
Nu deles der nyt fra statsbesøget.
Fredag blev Egyptens præsident Abdel Fattah Al Sisi hædret med Danmarks højeste udmærkelse, Elefantordenen, under et officielt statsbesøg i København. Overrækkelsen fandt sted i det historiske Christian VII’s Palæ på Amalienborg og blev forestået af kong Frederik.
Under ceremonien modtog kong Frederik til gengæld Nilordenen i kæde, tildelt af præsident Al Sisi. Dronning Margrethe blev hædret med Al-Kamal-ordenen i dens højeste klasse, mens prinsesse Marie og prinsesse Benedikte blev tildelt næsthøjeste grad af samme orden.
Denne udveksling af ordener er en fast tradition ved statsbesøg, men den finder kun sted, når det besøgende land har et officielt ordenssystem. Kongehuset udtrykker, at tildelingen markerer respekten og styrkelsen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Egypten.
Elefantordenen, som kan spores tilbage til middelalderen, er en af verdens ældste og mest prestigefyldte ordener. Den tildeles sjældent og kun til udvalgte statsoverhoveder og kongelige. Tidligere modtagere inkluderer prominente personligheder som Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Islands præsident Halla Tómasdóttir.
Med præsident Al Sisis optagelse på listen er han nu en del af dette eksklusive selskab.
Har modtaget kritik
Præsident Al Sisi tilbringer to dage i Danmark, hvor han blandt andet mødes med repræsentanter fra både kongehuset og regeringen. Statsbesøget omfatter drøftelser om strategiske partnerskaber og emner som migration.
Samtidig vækker besøget debat, da Al Sisis styre er blevet kritiseret for omfattende krænkelser af menneskerettigheder.
Tildelingen af Elefantordenen til præsident Al Sisi har allerede affødt kritik, blandt andet med henvisning til hans regimes kontroversielle ry. Historien viser, at tildelingen af Elefantordenen ikke altid er ukompliceret. I 1989 blev Rumæniens diktator Nicolae Ceaușescu frataget sin orden, efter at han blev afsat og henrettet.
DR’s kongehuskorrespondent Cecilie Nielsen kommenterede på kongehusets position i denne sag:
“Selvom invitationen officielt kommer fra kongehuset, så er det en invitation, som regeringen har ønsket blev sendt afsted. Og på den måde er det da nærliggende at tænke, at kongehuset egentlig ikke rigtig har haft noget valg.”
På trods af de politiske undertoner fortsætter Kongehuset med at anvende Elefantordenen som et diplomatisk redskab, der markerer vigtige statsbesøg og relationer mellem Danmark og andre lande. Besøget fra Egypten og de tildelte hædersbevisninger understreger traditionens betydning og den diplomatiske balancegang, som Kongehuset navigerer i.
Herunder kan du se en række billeder fra besøget: