Følg os her

Film / TV

Fældet i TV 2-dokumentar: Kan få store konsekvenser

Udgivet

d.

Tv 2
Foto: Ole schwander/Shutterstock

Dyrenes Beskyttelse vil have politiet på besøg hos en af landets største svinebønder på baggrund af TV 2-dokumentaren Hvem passer på grisene? Sagerne peger på hul i kontrollen, lyder det fra dyreværnsorganisationen

TV 2-dokumentaren Hvem passer på grisene? viserhvordan kronisk syge og skadede grise får lov at gå i danske stalde og i sidste ende sendes til slagtning. Efter en gennemgang af kontrolrapporterne fra Fødevarestyrelsen, som dokumentaren bygger på, har Dyrenes Beskyttelse henvendt sig til Midt- og Vestsjællands Politi for at få myndighederne til at kigge nærmere på to besætninger på Sjælland, ejet af samme svinebonde. 

Sådan skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

”De systematiske svigt af grisene, som dokumenteres i udsendelsen, kalder på en kulegravning af kontrollen på området, men vi er også nødt til at reagere på konkrete sager. Og vi er særligt bekymrede for forholdene i staldene i disse besætninger,” siger dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse, Yvonne Johansen.

LÆS OGSÅ  Rørende: Marianne Eihilt deler følelsesladet opslag før 'Vild med dans'-finalen

Besætningerne ejes af Knud Kjær Knudsen, der sammen med sine sønner driver en af landets største svineproduktioner. I dokumentaren ses blandt andet en gris, der er sendt til slagtning, selvom den knap kan gå på benene. I kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsen, som Dyrenes Beskyttelse har fået aktindsigt i, fremgår det, at ”dyret havde kronisk ledbetændelse på begge forben, samt havde markant muskeldegeneration”. Dette er kun én af fire sager fra slagterikontrollen med dyr fra Kjær-Knudsens besætninger i grundlaget for dokumentaren. Alle fire sager udløste i 2022 indskærpelser fra Fødevarestyrelsen til Kjær Knudsen. På den baggrund har Dyrenes Beskyttelse lavet en såkaldt bekymringshenvendelse til politiet. 

”Vi opfordrer politiet til at undersøge de generelle forhold og tilsynet med grisene på disse grisefabrikker. Vi vurderer, at det er formålsløst at lave en regulær politianmeldelse af de konkrete forhold fra kontrolrapporterne, da de juridisk set allerede er straffet med indskærpelserne fra Fødevarestyrelsen og sandsynligvis vil være forældede,” siger Yvonne Johansen.

Syge grise udløser kun kaffebesøg

Når Dyrene Beskyttelse vil have politi og embedsdyrlæge til at kontrollere forholdene i staldene, skyldes det også, at det ikke er sket i forlængelse af sanktionerne fra Fødevarestyrelsen. En indskærpelse til en besætningsejer udløser altid et gebyrbelagt kontrolbesøg. Men når svinebonden fanges i at sende syge eller tilskadekomne dyr til slagteriet, har kontrollen siden 2020 haft karakter af en såkaldt audit. En audit er ”en dialog med den besætningsansvarlige om procedurer for udvælgelse af dyr til transport”, som det hedder i sanktioneringsguiden fra Fødevarestyrelsen. 

”Syge og skadede dyr, der opdages på slagterierne, burde jo udløse opfølgende kontrol af forholdene i staldene – ikke bare en kort snak over en kop kaffe. Når det ikke længere er tilfældet, ser vi en god grund til at henvende os til politiet i denne og lignende sager,” siger Yvonne Johansen.

TV 2 afdækkede i kølvandet på dokumentaren, at antallet af sager med sanktioner for brud på dyrevelfærdsreglerne, der konstateres ved grisebesætninger, der kommer ind til danske slagterier, er mere end fordoblet – fra 315 sager i 2021 til 830 sager i 2024.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce