Følg os her

De kongelige

Præcis 85 år siden: Sådan markerer Kongehuset det

Udgivet

d.

Kong Frederik
Foto: Shutterstock

Det var en stille og grå morgen i København, da Dannebrog blev hejst til halv stang foran Amalienborg. Ikke i sorg over en person, men som en stærk og symbolsk påmindelse om en af de mest skelsættende dage i Danmarks historie: 9. april 1940.

Præcis 85 år efter den dramatiske morgen, hvor tyske tropper krydsede grænsen til Danmark, sætter nationen endnu engang fokus på den dag, hvor alt ændrede sig. Dengang vågnede danskerne op til en ny virkelighed – en besættelse, der skulle komme til at vare i fem lange år.

LÆS OGSÅ  Prins William røber planer om julen: Bliver langt fra rolig

På slotspladsen foran Amalienborg vajer flaget halvt, og Kongehuset har via deres sociale medier delt en hilsen i anledning af mærkedagen. Hele landet deltager i mindehøjtideligheden – fra officielle institutioner til private hjem.

Præcis 85 år siden

Tidligt om morgenen den 9. april 1940 – nærmere bestemt klokken 04.15 – rullede tyske soldater ind over grænsen i Sønderjylland. Få timer senere udspillede der sig voldsomme scener i hjertet af København, hvor kuglerne fløj over Amalienborg Slotsplads. Her forsøgte danske gardere at holde stand mod den overlegne tyske styrke.

Inde bag de kongelige mure sad Kong Christian 10. i hastemøde med sin søn, kronprins Frederik (senere kong Frederik 9. red,), statsminister Thorvald Stauning og en række ministre. Landet stod ved en skillevej – skulle man kæmpe videre eller forsøge at skåne befolkningen?

Valget faldt hurtigt.

Allerede klokken 6.00 om morgenen blev kampene indstillet. Beslutningen blev truffet på Amalienborg og underskrevet af både konge og regering.

Som en del af dagens mindehøjtidelighed bliver Dannebrog traditionen tro hejst til tops igen klokken 12.00 – ikke som en festlig markering, men som et værdigt nik til friheden, der vendte tilbage i maj 1945.

Rundt omkring i landet viser danskerne respekt og eftertænksomhed. Der er sat flag på halv stang på alt fra rådhuse og kaserner til helt almindelige parcelhushaver.

For selvom 85 år er gået, sidder den skæbnesvangre morgen stadig dybt i den danske folkesjæl.

Herunder kan du se opslaget fra Kongehuset:

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce