De kongelige
Kongehusekspert vurderer: Disse skandalerygter er sværest at slippe af med

Nu udtaler kongehuset sig.
De europæiske kongehuse har de seneste år stået over for alvorlige kriser, der har rystet både hoffet og befolkningen.
Men spørgsmålet er, hvilken af de aktuelle skandaler har haft størst indvirkning på monarkiernes ry og stabilitet?
Ifølge eksperter er det særligt to skandaler, der står ud: Marius-skandalen i Norge og Madrid-krisen i Danmark.
Men hvilken af dem er sværest at ryste af sig?
Nu udtaler kongelig ekspert sig
Svær at ryste af sig
Kongehuseksperter Thomas Larsen og Anna Thygesen har i B.T.’s royale podcast, Kongehuset bag kulissen, vurderet omfanget af de to kriser, og de er enige om, hvilken skandale, der vejer tungest.
Anna Thygesen forklarer, at Marius-skandalen, som har ramt det norske kongehus, tager førstepladsen.
Sønnen til Norges kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, har skabt overskrifter på grund af anklager om vold mod ekskærester.
“Det er intensiteten af det, og det er igen og igen,” forklarer Thygesen, der mener, at skandalen har taget en alvorlig drejning, selvom Marius teknisk set ikke er medlem af kongehuset.
Det uheldige mønster har dog sat det norske kongehus i et dårligt lys, og flere har stillet spørgsmål ved hoffets håndtering af situationen.
Thomas Larsen tilslutter sig vurderingen og påpeger, at det norske kongehus, der ellers har været kendt for sin stabilitet og popularitet under kong Harald og dronning Sonja, nu befinder sig i en svær position.
“Vi taler om et kongehus, der har været bundsolidt – stærkt og stabilt – og som altså nu er ude om ikke i frit fald, så i hvert fald på vej ned ad slisken,” siger han.
For en institution, der i mange år har været beundret og respekteret, er Marius-skandalen blevet en reel udfordring.
Mens Marius-skandalen har fyldt meget, er Madrid-krisen stadig en alvorlig sag for det danske kongehus. Skandalen vakte stærke reaktioner og satte tronskiftet under pres, men eksperterne peger på, at kong Frederik har genoprettet sit image og fået befolkningens goodwill på sin side. Den danske monark har formået at håndtere krisen med værdighed og har fortsat et solidt greb om folkets tillid.
Trods alvoren i Madrid-krisen konkluderer de royale eksperter, at Marius-skandalen i Norge er den største trussel for et kongehus i nyere tid.