Musik
I dag siger de farvel: Her skal Erik Clausen bisættes

Den 12. november bliver en dag præget af både sorg og minder, når familie, venner og kollegaer samles for at sige det sidste farvel til Erik Clausen, en af Danmarks mest markante kunstnere og kulturpersonligheder.
Det skriver BILLED-BLADET.
Erik Clausen, der døde den 30. oktober, har gennem sit liv og virke efterladt en betydelig arv inden for dansk film, musik og kunst, og han vil blive mindet for sine mange bidrag til kulturlivet.
Satt stot aftryk på dansk kultur
Erik Clausen voksede op i Sydhavnen, og hans interesse for kunsten begyndte tidligt. Som oprørsk ånd i 1960’erne udstillede han sine værker på gaden og brugte kunsten til at sætte fokus på social uretfærdighed og arbejderklassens vilkår.
Gennem sin karriere har han altid stået på arbejderklassens side og har ofte anvendt sin kunst til at tale de udsattes sag.
Clausens rejse gennem kulturlivet har været farverig og alsidig. Sammen med Leif Sylvester Petersen dannede han i 1970’erne duoen Clausen & Petersen, der gennem gadecirkus og musik engagerede og underholdt danskerne.
Deres sange som ”Mormors kolonihavehus” blev hurtigt folkeeje og afspejlede en respekt for det enkle og jordnære, som mange danskere kunne spejle sig i.
Samarbejdet med Kim Larsen førte også til udødelige klassikere som ”Rita (Maj ’45)” og ”Vi Er Dem (de andre ikke må lege med),” som med deres historiske og sociale budskaber blev en vigtig del af dansk musik.
Hans filmkarriere blev lige så betydningsfuld. Clausen brugte filmmediet til at skabe fortællinger om mennesker, som sjældent blev set eller hørt.
I debutfilmen Cirkus Casablanca gav han et ærligt billede af det hårde liv som gøgler og menneske af folket. Og med filmen Midt om natten, hvor han spillede sammen med Kim Larsen, ramte han for alvor ind i folkesjælen med en fortælling om sammenhold og oprør.
Erik Clausen var mere end en kunstner; han var en meningsdanner og en uundværlig stemme på venstrefløjen, og i 2023 blev han hædret med en Æresbodil for sin livslange indsats inden for dansk film.
Som en sidste hyldest til hans liv og værk samles hans nærmeste nu til bisættelse fra Nordre Kapel på Vestre Kirkegård i København, og ceremonien vil være fyldt med minder fra en helt særlig kunstner.