Politik
Mette Frederiksens hilsen skaber stort rabalder: "En hånd mod danske værdier"

En venlig gestus på Facebook har udviklet sig til en politisk storm med stærke følelser og skarpe ord.
Det var blot en høflig besked – et par pæne linjer med ønsket om en glædelig Eid til de muslimer i Danmark, der fejrer højtiden. Men statsminister Mette Frederiksens opslag på Facebook har vist sig at være som at kaste en tændstik i tørt græs.
"Rigtig god Eid. Jeg håber, at højtiden bringer glæde og fællesskab sammen med familie og kære."
Sådan lød den besked, der i søndags blev delt fra statsministerens officielle Facebook-side. Enkel og inkluderende. Men kort efter blev kommentarfeltet omdannet til et digitalt debatforum – og det varede ikke længe, før politiske modstandere tog bladet fra munden.
Langer ud efter statsministeren
Blandt de første til at kritisere hilsenen var Danmarksdemokraternes partiformand, Inger Støjberg. I et direkte svar til Frederiksen holder hun sig ikke tilbage:
“Jeg synes ærlig talt, at dit behov for at hylde ramadanen er skammeligt og en hån mod de danske værdier.”
Støjberg bruger endda anledningen til at brede kritikken ud til, hvad hun kalder en bekymrende udvikling i samfundet:
“Islam sniger sig ind alle steder. Der er ramadankalendere i supermarkederne, bederum på uddannelsesinstitutionerne og kønsopdelt svømning i vores kommunale svømmehaller. Og du vender det blinde øje til.”
Mette Frederiksens besked på Facebook har i skrivende stund fået over 13.000 likes og hele 6.200 kommentarer. Mange har kvitteret med taknemmelighed og varme ord for hendes gestus, som de ser som et tegn på respekt og inklusion.
Men kritikerne er lige så vokale. Flere stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor en dansk statsminister sender religiøse hilsner ud til muslimer, samtidig med at hendes regering har fjernet store bededag som helligdag.
Debatten har hurtigt udviklet sig til at handle om mere end en enkelt hilsen. Det handler nu også om, hvordan religion skal fylde i det offentlige rum, og om politisk signalværdi i en tid, hvor emner som integration, kultur og danske traditioner stadig vækker stærke reaktioner.
Du kan se Mette Frederiksens opslag herunder: