Følg os her

De kongelige

For første gang nogensinde: Nu åbnes der op for offentligheden

Udgivet

d.

Foto: Foto: Michael W. Holm/ Shutterstock

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek,  også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

H.M. Kongens Håndbibliotek, der er en del af Kongernes Samling, bliver nu tilgængeligt på to måder: I weekender og i danske skolers ferier vil Håndbibliotekets studiesal være åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet.

Det oplyser Kongernes Samling i en pressemeddelelse.

På hverdage vil der fortsat kun være adgang efter særlig aftale for fagfolk og forskere. På studiesalens vægge kan man se samlingen af bøger fra ca. 1500-1800.  Publikum vil desuden kunne se små, skiftende udstillinger med udvalgte bøger, atlas eller håndtegninger fra bibliotekets hylder og skuffer.

LÆS OGSÅ  Ærgerligt for kong Frederik: Det bliver ikke muligt

Som markering af åbningen udstilles en række sjældne naturhistoriske værker fra grundlæggeren Frederik 5.s tid.

Kongeparret besøgte forleden HM Kongens Håndbibiliotek der åbner for offentligheden lørdag 29 juni Kongens Håndbibliotekar viste Mikael Bøgh Rasmussen viste Kongeparret rundt <strong>Kongehuset<strong>

Åbningen af Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek giver en enestående mulighed for at komme helt tæt på et rigt og varieret kildemateriale til Kongehusets og Danmarks historie og kultur.

FAKTA OM H.M. KONGENS HÅNDBIBLIOTEK
H.M. Kongens Håndbiblioteks samlinger strækker sig over tre kilometer hylder og vokser stadig. Det rummer ca. 100.000 bind fra slutningen af 1400-tallet til i dag. Kortsamlingen omfatter ca. 12.000 kort fra ca. 1650 til ca. 1900, primært over Europa, men også af resten af verden.

Tegnings- og tryksamlingen rummer guldalderkunst, arkitekturtegninger, portrætter og historiebilleder i flere grafiske teknikker, mens Den Kongelige Fotografisamling indeholder mange tusinde fotografier fra kongeligt eje. Derudover findes en filmsamling og en musiksamling, hovedsageligt hidrørende fra Frederik 9. 

LÆS OGSÅ  Vidste du det? Derfor har kong Charles to fødselsdage

Håndbiblioteket lå under dets første ejere i umiddelbar forlængelse af kongens bolig, men er i dag fordelt på en række adresser. Hovedafdelingen med kontorer og studiesal er i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg, mens knap halvdelen af materialerne er fordelt på andre slotte og på fjernmagasiner.

Under Kongeskibet Dannebrogs årlige togter er et mindre bogudvalg med på Kongeskibets biblioteket. En del af Kongens Håndbibliotek kan ses på Christiansborg som en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. Siden 2014 administreres H. M. Kongens Håndbibliotek af Kongernes Samling og indgår her sammen med museerne på Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus i formidlingen af det danske kongehus’ historie.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

De kongelige

Kongehuset bekræfter nyt: Det kan dronning Margrethe se frem til

Udgivet

d.

Af

Foto: Salma Bashir Motiwala / Shutterstock

Mandag kom nyheden: De royale kufferter skal pakkes igen.

Hoffet har bekræftet, at dronning Margrethe har forladt Fredensborg Slot for at tage ophold på Marselisborg Slot i Aarhus.

LÆS OGSÅ  Prins Joachim og prinsesse Marie i selskab med kendt dansker

Den kommende tid vil dronningen kunne nyde Marselisborg Slots idylliske have, der med sine store græsplæner, majestætiske træer og små søer i engelsk stil danner en smuk ramme om hendes ophold.

Annonceres ikke længere

Siden begyndelsen af april har dronning Margrethe boet på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Nu byder Marselisborg Slots have på en kærkommen forandring i omgivelserne for den elskede monark.

Det var engang en fast tradition at offentliggøre dronningens flytninger i den kongelige kalender. Efter tronskiftet er det dog kun kong Frederik og dronning Marys residensskift, der meldes officielt ud.

LÆS OGSÅ  Nyt portræt af kong Charles forarger

Hoffet annoncerer derfor kun dronning Margrethes flytninger, når det e nødvendigt. Det skriver BILLED-BLADET.

Med hendes ophold på Marselisborg Slot kan dronning Margrethe se frem til at nyde det fredfyldte og naturskønne område i Aarhus.

Forsæt med at læse

De kongelige

Helt særligt gensyn: Sådan blev kong Frederik overrasket i Grønland

Udgivet

d.

Af

Foto: Foto: Michael W. Holm/ Shutterstock

Kong Frederik og dronning Mary ankom til Grønland lørdag, hvor der ventede en helt særlig overraskelse til kong Frederik.

Kongeparret vil være på besøg i Grønland frem til den 6. juli.

Der ventede kong Frederik et helt særligt gensyn i Grønland. Det oplyser Kongehuset i et opslag på Instagram.

LÆS OGSÅ  Eksperter er ikke i tvivl: Dette er Kong Frederiks største udfordring

“Det var et hjerteligt gensyn, da Kongeparret i dag indledte det officielle besøg i Grønland i den nordligste del af landet,” lyder det i et opslag fra Kongehuset, som fortsætter:

Havde fundet den frem i dagens anledning

“Efter at være modtaget på Pituffik Space Base (tidligere kendt som Thulebasen) rejste Kongen og Dronningen til Qaanaaq, hvor byens borgere modtog Majestæterne med sang, dans og kaffemik.

Det er langt fra kong Frederiks første besøg i Qaanaaq. Han har nemlig en helt særlig forbindelse til byen, da det var her, han indledte sin firemåneder lange slædeekspedition med Sirius-patruljen.

LÆS OGSÅ  Ærgerligt for kong Frederik: Det bliver ikke muligt

Derfor havde byens borgere i dagens anledning fundet kongens gamle slæde frem.

Det er 20 år siden at Frederik og Mary sidst besøgte Qaanaaq. Det gjorde de under deres første fælles besøg i Grønland.

Du kan se Kongehusets opslag herunder:

Forsæt med at læse

De kongelige

Kongehusets kalender afslører nye detaljer: Det venter der Kongeparret i august

Udgivet

d.

Af

Foto: Liv Oeian/ Shutterstock

I august venter der flere spændende arrangementer for kong Frederik og dronning Mary.

Det danske kongepar er i øjeblikket på et officielt besøg i Grønland, hvor de har formået at overraske på flere fronter.

En af de mest bemærkelsesværdige overraskelser er, at de har taget deres to yngste børn, prins Vincent og prinsesse Josephine, med sig på rejsen.

Der ventede også en prins Vincent og prinsesse Josephine en helt særlig opgave i Grønland.

LÆS OGSÅ  Bekymring hos Harry og Meghan: Frygter at ny dokumentar ødelægger alt

Under opholdet i Grønland har de også bragt en dansk tradition med sig: Royal Run. Dette populære løb blev for nylig afholdt i Qeqertarsuaq, Grønlands største ø, beliggende på sydsiden.

Det venter der i august

Kongeparret planlægger at blive i Grønland indtil den 6. juli, hvorefter de vil tage på sommerophold på Gråsten Slot den 9. juli. Herefter fortsætter deres sommeraktiviteter med et sommertogt midt i august, hvor de skal besøge flere danske kommuner.

Ifølge Kongehusets kalender vil kongeparret besøge Bornholm Regionskommune den 19. august som en del af togtet. Den 20. og 21. august planlægger de at sejle til Ærø og derefter til Assens, hvor de vil opholde sig i cirka et døgn.

LÆS OGSÅ  Prins Joachim og prinsesse Marie i selskab med kendt dansker

Den 20. august ankommer skibet Dannebrog til Vejles havn, men hvad der skal ske derefter, er endnu ikke oplyst. Kongehuset har heller ikke offentliggjort programmet for dagene mellem den 19. og 22. august.

Det betyder, at danskerne i denne periode har en unik mulighed for at få et glimt af både kongeskibet Dannebrog og den kongelige familie, når de sejler rundt til forskellige destinationer i Danmark.

Forsæt med at læse

Trending