Kendte
Lone Hertz om sin største sorg: Gav et sidste løfte til Tomas
Den erfarne skuespiller Lone Hertz har åbnet op om sin største sorg og det sidste løfte, hun gav til sin søn Tomas Strøbye, inden hun måtte tage den svære beslutning at slukke for hans respirator tidligere i år. Gennem en kronik i Politiken deler hun både sin personlige tragedie og sin skarpe kritik af systemet, der svigtede hendes søn gang på gang.
Tomas Strøbye blev blot 57 år gammel. Som barn blev han hjerneskadet af en obligatorisk børnevaccine, hvilket betød, at han aldrig lærte at tale. Hans far, skuespilleren Axel Strøbye, havde svært ved at håndtere situationen, hvilket efterlod Lone Hertz som den primære støtte gennem Tomas’ liv.
Lone brugte årtier på at kæmpe for handicappedes rettigheder, samtidig med at hun gjorde alt for at skabe et værdigt liv for sin søn. Hendes kamp blev ikke kun ført privat, men også offentligt. Hun holdt foredrag, og hendes film Tomas – et barn du ikke kan nå, der skildrer Tomas’ liv, vandt en Bodil.
Men det var ikke nok til at beskytte Tomas mod systemets svigt. I sin kronik beskriver Lone, hvordan han blev fejldiagnosticeret, fejlbehandlet og gentagne gange blev betegnet som “åndssvag,” selvom han var i stand til at kommunikere dybt gennem skrift.
Den 5. februar i år blev Tomas udsat for en faldulykke, der førte til, at han blev indlagt i kritisk tilstand. Seks dage senere, efter en umenneskelig kamp med sig selv, måtte Lone træffe beslutningen om at slukke for hans respirator.
Et sidste løfte til Thomas
Inden det skete, gav hun Tomas et løfte, der nu driver hendes fortsatte kamp:
“Før jeg slukkede Tomas’ respirator, lovede jeg ham, at hans liv og død ikke skulle være forgæves. Jeg lovede at viderebringe hans menneskesyn – hans hunger efter kærlighed mellem mennesker. Noget af en opgave! Så, ja, det haster med at skabe synlighed,” skriver hun.
Lone Hertz lægger ikke skjul på sin frustration over, hvordan handicappede og deres pårørende bliver behandlet i Danmark. I sin kronik retter hun en særlig kritik mod statsminister Mette Frederiksen, som hun mener har ignoreret de udfordringer, familier som hendes står overfor.
“Jeg har længe håbet, at magthaverne ville opdage, hvordan handicappede og deres pårørende bliver behandlet, men det håb forsvandt, da jeg hørte Mette Frederiksens tale ved Folketingets åbning,” skriver Lone.
Tomas blev begravet på det, der ville have været hans 58-års fødselsdag. Nu arbejder Lone på at opfylde det løfte, hun gav sin søn. Hendes mål er at skabe opmærksomhed om de mange svigt, der rammer udsatte grupper, og samtidig viderebringe Tomas’ budskab om kærlighed og medmenneskelighed.
Med sin ærlige og hjerteskærende fortælling håber Lone Hertz, at hendes søns liv og død kan være med til at skabe en positiv forandring for andre i samme situation.