Følg os her

Sport

Flere triste sager i dressur: Sætter spørgsmålstegn ved sportens fremtid

Udgivet

d.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Der har i den seneste tid været flere ubehagelige sager i dressurverdenen, som afslører, at det ikke er alle steder, at hestene behandles godt.

Versailles-slottet danner i disse dage fornemme omgivelser for dressurkonkurrencerne ved de olympiske lege, men i kulissen er der dukket flere triste sager op om træningsforholdene for hestene. Det får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse klare forbedringer.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

– Det er helt og aldeles uacceptabelt, at man bruger sådanne metoder til træning af heste, som vi har set den seneste tid. Vi har nu haft flere episoder på under et år, og det må alt andet lige føre til selvransagelse blandt ryttere og trænere, siger Yvonne Johansen, der er dyrlæge og dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.

LÆS OGSÅ  Overraskende ord fra kong Frederik: Det sagde han til Viktor Axelsen

Det er otte måneder siden, at Dyrenes Beskyttelse politianmeldte Andreas Helgstrand på baggrund af en TV2 Dokumentar, der viste træningsmetoder, som havde karakter af dyremishandling. Sagen vakte opsigt, selvom der løbende har været udtrykt bekymring om forholdene for hestene i sportsregi.

Bekymringen er vokset op til dette års olympiske lege. Først blev Carina Cassøe Krüth tvunget til at trække sig fra det danske dressurlandshold på baggrund af en video. En video, der ikke er offentliggjort, men som har fået Dansk Ride Forbund til at indberette rytteren til forbundets disciplinærudvalg.

Siden har den tidligere olympiske mester Charlotte Dujardin også måtte trække sig fra legene, da en fire år gammel video viser englænderen piske en hest gentagne gange som et led i træningen.

Senest har en artikel fra Idrætsmonitor vist billeder af heste i smerte og ubehag, mens de rides af ryttere fra det danske dressurlandshold.

LÆS OGSÅ  Trist besked fra Kasper Hjulmand

– Det er nogle af de største stjerner i sporten, der er forbilleder for andre, og vi kan være bekymret for, hvordan det også påvirker næste generation af ryttere, siger Yvonne Johansen.

Selvom sagerne har omhandlet dressur, så er Dyrenes Beskyttelse også bekymret for hestes forhold i andre grene af ridesporten.  

Heste har ikke medaljedrømme

Det er næppe en overraskelse for de fleste, at elitesport kræver noget udover det sædvanlige. Atleter træner i årevis og optimerer på alle parametre for at opnå et topresultat. Det pres må vi ikke overføre til hestene, hvis de skal være en del af sporten.

– Det er ikke hestens ønske eller ambition at vinde medaljer ved OL eller andre sportsbegivenheder. Derfor har vi et stort ansvar for, hvordan vi træner dem, og hvilke forhold vi byder dem. Det er afgørende, at heste trænes på deres egne præmisser. Tegn på smerte og konfliktadfærd skal tages meget alvorligt og som et udtryk for, at hestens grænser er overtrådt. Og så må vi mennesker skrue ned for ambitionerne, siger Yvonne Johansen og fortsætter:

– I elitesport, hvor det i høj grad handler om penge og prestige, er vi bekymret for, om hensynet til hesten kan forsvinde i baggrunden. Alle heste, også dem i konkurrence, har adfærdsmæssige og fysiologiske behov som for eksempel at komme ud på folden, hvor de kan bevæge sig frit og have kontakt med andre heste.

Den naturlige adfærd er trængt i et konkurrencemiljø

Netop hestens naturlige adfærd har vist sig svær at udleve på konkurrenceplan, hvor frygt for skader kan begrænse tiden og kontakten til andre heste på fold, mens der ofte medfølger meget transport i små bokse, når hesten skal transporteres til konkurrencer og træningslejre.

Alt i alt får det Dyrenes Beskyttelse til at sætte spørgsmålstegn ved, om elitesport og heste længere kan rime på hinanden under de nuværende forhold.

LÆS OGSÅ  Bjarne Riis om Jonas Vingegaard: Er ikke længere i tvivl

– De seneste sager peger på uacceptable træningsmetoder som en del af vejen, og prisen bliver betalt af hesten. Det er dybt kritisabelt og ikke foreneligt med god hestevelfærd, og derfor er det vores vurdering, at sporten på de præmisser ikke har en fremtid, siger Yvonne Johansen.

Fakta: De her tiltag ønsker vi i ridesporten

Dyrenes Beskyttelse er repræsenteret ved Det Dyreetiske Råd, der i 2023 udgav en udtalelse med nogle af følgende pointer om ridesporten.

  • Hestene bør holdes med fokus på dyrets adfærdsmæssige behov og derfor komme på fold med fri bevægelighed og social kontakt med artsfæller fremfor at stå alene i en boks. Brug af heste i sport eller konkurrence må aldrig kompromittere hestenes velfærd
  • Et opgør med den nuværende bedømmelse og præmiering af heste i sport og konkurrencer. Tilstedeværelsen af konfliktadfærd, smertetegn og andre tegn på stress, smerte og ubehag skal dømmes og sanktioneres.
  • Træning må ikke medføre smerte eller ubehag, og hesten må ikke presses over sine grænser. Alle, der arbejder med træning og bedømmelse af heste, bør kende tegnene på, hvornår en hest er fysisk eller mentalt overbelastet.
  • Udstyret bør genovervejes med henblik på at sikre, at det lever op til nutidige normer og viden om dyrevelfærd. Udstyret må udelukkende anvendes som vejledning til hesten og må ikke påføre sår, skader eller anvendes som tvangsmiddel. Udstyret må ikke påvirke hestens naturlige bevægelser, sanser eller skjule hestens signaler om ubehag, smerte eller konfliktadfærd.
  • Der bør fastsættes en øvre grænse for, hvor meget en hest må være væk fra sine vante omgivelser i forbindelse med konkurrence og træningslejr og dermed være under transport. Transport og uvante omgivelser er alt andet lige stressende.
  • Der må ikke anvendes medicin eller andre tiltag, der har til formål at camouflere smerte og skader. Kommer en hest til skade, skal den have behandling, ro og genoptræning, før den atter kan indgå i konkurrence. Har en hest modtaget smertebehandling, skal det registreres og være transparent for dem, der kontrollerer hestene ved konkurrence. Først når virkningen af behandlingen er ophørt, må hesten indgå i konkurrence, så det sikres, at hesten er kommet sig helt over sin skade.

Læs hele Det Dyreetisk Råds udtalelse her.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce

Sport

Vil overbevise Vingegaard: Det bør han gøre

Udgivet

d.

Af

Foto: Shutterstock

Nu vil han forsøge, at få Vingegaard til det.

For en uges tid siden kom det frem, at Jonas Vingegaard og hans hustru Trine havde budt et nyt familiemedlem velkommen til verden.

Over for TV MidtVest fortalte Trines mor, Rosa, som er kendt fra ‘Den store bagedyst’, at alt gik efter planen.

“Alle har det godt, både forældre, børn og bedsteforældre,” sagde hun.

LÆS OGSÅ  Melder ud: Sker på TV 2

Familien var ikke klar over, hvilket køn, der ventede dem, men Rosa afslørede, at de havde fået en lille dreng:

“Jeg kan sige, at det er en velskabt dreng, der er nummer fem i rækken af børnebørn,” lød det.

Kort inden den glædelige nyhed så dagens lys, stod det nemlig klart, at Vingegaard ikke ville deltage i flere løb i år.

Det betød, at hele Danmarks håb om at se den ydmyge Glyngøre-dreng i den rød-hvide trøje ved VM i Zürich blev slukket.

Vil overbevise ham

I går blev den endelige VM-trup udtaget, og der var – akkurat som forventet – ikke nogen Jonas Vingegaard på holdkortet.

Den danske guldfugls fravær har skuffet mange i cykelverdenen, men især landsholdet, der havde håbet på at få stjernen med.

Sportsdirektøren fra Vingegaards hold, Frans Maassen, fortæller dog på, at han vil forsøge at overtale danskeren til VM i 2026, som finder sted i Canada.

Sådan skriver B.T.

LÆS OGSÅ  Slår fast: Caroline Wozniacki ønsker noget andet for børnene

“Jeg har lige været i Canada til to løb, og nu har jeg tænkt mig at overbevise ham om, at det virkelig er en god rute for ham, og at han bør tage dertil,” siger han.

Ud over de familiære forpligtelser har Vingegaard kæmpet med eftervirkningerne af et voldsomt styrt, der forstyrrede hans sæsonstart.

At komme sig tilstrækkeligt efter Tour de France, hvor han sikrede sig en flot andenplads, var en udfordring i sig selv, og derfor er der heller ikke noget at sige til, at han holder en mindre pause.

Forsæt med at læse

Sport

Stort tillykke: Jonas Vingegaard og Trine er blevet forældre igen

Udgivet

d.

Af

Foto: Dennis Jacobsen/ Shutterstock
Dennis Jacobsen/ Shutterstock

Der er stor babylykke hos familien, som nu er blevet til en familie på fire.

Tidligere i år afslørede Jonas Vingegaard, at han og hustruen Trine, ventede sig endnu et barn.

I forvejen er de forældre til datteren Frida, som danskerne flere gange har fået et glimt af, når hun har heppet på far under cykelløb.

LÆS OGSÅ  Mikkel Hansen sætter ord på sammentræffet: "Betyder ekstremt meget for mig"

Og nu bekræfter Rosa Kildahl, Trines mor, at der er kommet endnu et familiemedlem på matriklen.

Det skriver TV 2.

“Alle har det godt, både forældre, børn og bedsteforældre,” siger Rosa Kildahl til kanalen.

Jonas Vingegaard og Trine har ikke vidst på forhånd om det var en dreng eller en pige.

LÆS OGSÅ  På søndag spiller Mikkel Hansen sin sidste kamp: Sådan skal det markeres

Her kan den lykkelige mormor også afsløre, hvilket køn familiens nye medlem har.

Hun fortæller, at der er tale om en velskabt lille dreng.

Vi ønsker familien stor tillykke!

Forsæt med at læse

Sport

Lover uforglemmelige minder: Royal Run afslører endnu en by

Udgivet

d.

Af

H.M. Kongen til Royal Run i København 2023 Foto: Lars Møller/Royal Run

Nu afslører Royal Run endnu en af værtsbyerne for 2025.

Royal Run blev første gang afholdt den 21. maj 2018 i forbindelse med kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, og siden da er begivenheden kun vokset i popularitet. Hvert år bliver en række byer omdannet til festlige løbeområder, hvor motionister i alle aldre deltager, mens tilskuerne står klar til at heppe og skabe en fantastisk stemning.

LÆS OGSÅ  Mikkel Hansen sætter ord på sammentræffet: "Betyder ekstremt meget for mig"

De seneste dage er der dagligt blevet afsløret nye værtsbyer, og nu er turen kommet til den fjerde by. Deltagerne ved Royal Run 2025 kan glæde sig til en smuk udsigt over Storebælt, når de snører løbeskoene i den nyeste by på listen.

Det oplyser Royal Run.

LÆS OGSÅ  Bjarne Riis om Jonas Vingegaard: Er ikke længere i tvivl

For første gang er Korsør blevet valgt som værtsby, hvilket tilføjer en særlig dimension til løbet, da det falder sammen med byens 600-års jubilæum.

Betagende baggrund

Med Storebælt som baggrund vil deltagerne kunne nyde en enestående udsigt, mens de løber gennem Korsør. Arrangørerne ser frem til at skabe uforglemmelige minder i Vestsjælland når løbet kulminerer med byens store jubilæum.

LÆS OGSÅ  På søndag spiller Mikkel Hansen sin sidste kamp: Sådan skal det markeres

Tidligere på ugen blev de jyske værtsbyer afsløret: Ribe, Viborg og Horsens. Med Korsør som den fjerde afslørede by, er det nu tid for sjællænderne at tage del i den festlige motionsbegivenhed.

LÆS OGSÅ  Overraskende ord fra kong Frederik: Det sagde han til Viktor Axelsen

Billetsalget til det yderst populære motionsløb Royal Run forventes at blive sat til salg i november, og løbet finder sted den 9. juni 2025, på 2. pinsedag.

Forsæt med at læse

Trending