Film / TV
6 ting du muligvis ikke vidste om maden i Matador
Rekvisitørerne gik langt for at gøre maden troværdig på skærmen
’Matador’ er ikke bare en tv-serie – det er et stykke danmarkshistorie. Og maden spiller en langt større rolle, end mange måske tror.
Fra specialfremstillet øl til en kage med indbygget teknik: Her får du seks sjove og overraskende historier om maden i Korsbæk.
1. Øllet blev specialfremstillet

For at skabe den helt rigtige tidsånd i Korsbæk blev der produceret særlige ølflasker til serien. Tuborg og Carlsberg leverede tidssvarende etiketter og kapsler, så skuespillerne kunne skåle troværdigt – dog med lav alkoholprocent, så de kunne holde til lange optagedage.
2. Laura hadede kyllinger

Selvom kokkepigen Laura altid stod bag gryderne i serien, var virkeligheden en anden. Skuespiller Elin Reimer brød sig bestemt ikke om at tage indmad ud af kyllinger. ”Hun var ved at brække sig, da hun skulle tage indmaden ud,” fortæller rekvisitør Magnus Magnusson.
3. ‘Fede’ fik sovs til morgenmad

Optagelserne foregik ofte tidligt om morgenen, fordi mange skuespillere arbejdede på teater om aftenen. Derfor stod holdet allerede ved solopgang og tilberedte brunkål, kødrand og pulversovs – som maleren ‘Fede’ måtte sætte til livs, uanset tidspunkt.
4. Alt service skulle være dansk

Det var vigtigt for instruktør Erik Balling, at serien afspejlede dansk kulturarv ned til mindste detalje.
Derfor blev alt porcelæn, glas og sølvtøj hentet fra danske producenter som Den Kongelige Porcelænsfabrik, Bing & Grøndahl og Holmegaard.
5. Drinks med snyd

Når bankdirektør Varnæs serverede sherry eller blandede drinks, var det ikke med ægte alkohol.
Flaskerne blev fyldt med vand og madkulør, som til tider smittede af på fingrene. Men skuespillerne tog det med et professionelt smil.
6. Fødselsdagskagen var en 'special effect'

Scenen med fru Møhges fejrede 100-års fødselsdag krævede snilde bag kameraet. Kagen var nemlig bygget af flamingo med et system, der kunne puste 90 lys ud, så de resterende forblev tændt – alt sammen for at fange det komiske øjeblik perfekt.