Følg os her

De kongelige

For første gang nogensinde: Nu åbnes der op for offentligheden

Udgivet

d.

Foto: Foto: Michael W. Holm/ Shutterstock

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek,  også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

H.M. Kongens Håndbibliotek, der er en del af Kongernes Samling, bliver nu tilgængeligt på to måder: I weekender og i danske skolers ferier vil Håndbibliotekets studiesal være åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet.

Det oplyser Kongernes Samling i en pressemeddelelse.

På hverdage vil der fortsat kun være adgang efter særlig aftale for fagfolk og forskere. På studiesalens vægge kan man se samlingen af bøger fra ca. 1500-1800.  Publikum vil desuden kunne se små, skiftende udstillinger med udvalgte bøger, atlas eller håndtegninger fra bibliotekets hylder og skuffer.

LÆS OGSÅ  Kilde afslører: Harry og Meghan er desperate

Som markering af åbningen udstilles en række sjældne naturhistoriske værker fra grundlæggeren Frederik 5.s tid.

Kongeparret besøgte forleden HM Kongens Håndbibiliotek der åbner for offentligheden lørdag 29 juni Kongens Håndbibliotekar viste Mikael Bøgh Rasmussen viste Kongeparret rundt <strong>Kongehuset<strong>

Åbningen af Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek giver en enestående mulighed for at komme helt tæt på et rigt og varieret kildemateriale til Kongehusets og Danmarks historie og kultur.

FAKTA OM H.M. KONGENS HÅNDBIBLIOTEK
H.M. Kongens Håndbiblioteks samlinger strækker sig over tre kilometer hylder og vokser stadig. Det rummer ca. 100.000 bind fra slutningen af 1400-tallet til i dag. Kortsamlingen omfatter ca. 12.000 kort fra ca. 1650 til ca. 1900, primært over Europa, men også af resten af verden.

Tegnings- og tryksamlingen rummer guldalderkunst, arkitekturtegninger, portrætter og historiebilleder i flere grafiske teknikker, mens Den Kongelige Fotografisamling indeholder mange tusinde fotografier fra kongeligt eje. Derudover findes en filmsamling og en musiksamling, hovedsageligt hidrørende fra Frederik 9. 

LÆS OGSÅ  Når William bliver konge, venter markant ændring i det britiske kongehus

Håndbiblioteket lå under dets første ejere i umiddelbar forlængelse af kongens bolig, men er i dag fordelt på en række adresser. Hovedafdelingen med kontorer og studiesal er i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg, mens knap halvdelen af materialerne er fordelt på andre slotte og på fjernmagasiner.

Under Kongeskibet Dannebrogs årlige togter er et mindre bogudvalg med på Kongeskibets biblioteket. En del af Kongens Håndbibliotek kan ses på Christiansborg som en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. Siden 2014 administreres H. M. Kongens Håndbibliotek af Kongernes Samling og indgår her sammen med museerne på Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus i formidlingen af det danske kongehus’ historie.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

De kongelige

Vidste du det om Jens Werner? Havde forbindelse til det danske kongehus

Udgivet

d.

Foto: Henrik R Petersen/Petersen, Henrik R./Ritzau Scanpix
Foto: Henrik R Petersen/Petersen, Henrik R./Ritzau Scanpix

Vidste du det?

Den tidligere ‘Vild med dans’-dommer og anerkendte danser, Jens Werner, er gået bort efter en lang kamp mod kræft. Det oplyste hans familie i forrige uge.

Siden da er hyldesterne og anerkendelsen til både ham og hans karriere væltet ind. Og ved at tage et nærmere kig på hans liv har en en episode fra hans karriere belyst en uventet forbindelse mellem Jens Werner og det danske kongehus.

LÆS OGSÅ  Splittelse i den britiske kongefamilie: Her er Meghans bekymring

I begyndelsen af 1990’erne forfulgte Jens Werner sin dansedrøm i London. Ved siden af sin dansetræning arbejdede han som chauffør ved den danske ambassade. 

Det skriver BILLED-BLADET

Jobbet gav ham så gode anbefalinger, at han ved sin hjemkomst til Danmark blev tilbudt en stilling som chauffør og livrist ved det danske kongehus.

En nær relation til de kongelige

Jens Werners arbejde for kongehuset omfattede blandt andet kørsel for det nuværende kongepar, prins Joachim og Alexandra, samt prinsesse Benedikte.  Han spillede en særlig rolle ved prins Joachims bryllup i 1995, hvor han også hjalp parret med deres brudevals.

Senere, i 2004, assisterede han kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med deres brudevals.

Jens Werners tid som chauffør for kongehuset blev tydeligt værdsat af de kongelige.  I et interview i TV 2 Charlie-programmet ”Dobbeltgænger” i 2017, delte Jens Werner en mindeværdig episode med prinsesse Benedikte, hvor hun udtrykte håb om, at han ville vende tilbage til sin rolle ved hoffet.  Hendes ord vidner om den respekt og værdsættelse, han modtog fra kongehuset.

Selvom Jens Werner valgte at fokusere på sin dansekarriere, forblev hans forbindelser til kongehuset en betydningsfuld del af hans liv. 

Jens Werner døde den 9. juli 2024 efter længere tids sygdom i en alder af 59 år. 

LÆS OGSÅ  Særligt tilfælde: Derfor er denne dato vigtig for kong Frederik og kronprins Christian
Forsæt med at læse

De kongelige

Kong Frederik spottet i særlig skjorte: Denne kendis står bag

Udgivet

d.

Arkivfoto/ Presse-fotos.dk

Under et besøg bar kong Frederik en skjorte fra et særligt dansk brand.

Kong Frederik besøgte for nylig BMX-rytteren Malene Kejlstrup på Amager, og han var som altid passende og korrekt klædt. Tøjet var både moderigtigt og praktisk.

LÆS OGSÅ  Vigtigt spørgsmål mens kong Frederik er i Grønland: Hvad nu?

På Instagram kan man se kongen iført en mørkeblå denimskjorte og beige bukser. På skjorten ses et lille logo, der indikerer, at den er fra mærket: Dunville Apparel og det er ikke hvem som helst der står bag det.

Kendis står bag

Bag brandet står blandt andre Rasmus Dunvad, Kasper Thomsen og Casper Christensen.

På Dunville Apparels hjemmeside er det da også Casper Christensen, der poserer i den skjorte, man som det første præsenteres for og dén som kong Frederik også har på.

Tøjet fra brandet er produceret med stort fokus på bæredygtighed og lokal produktion. Dunville Apparel oplyser, at deres denim skjorte er lavet af 100 procent bæredygtig bomuld, som er BCI-certificeret. Knapperne er fremstillet af genanvendt kobber, og sytråden er lavet af genanvendt polyester, der blandt andet kommer fra havplast.

Brandet oplyser yderligre a alt tøjet bliver syet i Norditalien for at sikre den bedst mulige kvalitet og at det herefter sendes til Danmark i genanvendelig papiremballage, hvilket igen understreger brandets engagement i miljøvenlige initiativer.

hjemmesiden fremgår det, at denimskjorten koster 1.349 kroner.

LÆS OGSÅ  Snart sker det: Nationalbanken afslører spændende nyt om mønt med kong Frederik
Forsæt med at læse

De kongelige

Kate Middleton afbryder ferie for særlig sag:’Hjælper fysisk, mentalt og åndeligt’

Udgivet

d.

Foto: Redaktionel kreditering: B. Lenoir / Shutterstock.com
Foto: Redaktionel kreditering: B. Lenoir / Shutterstock.com

Prinsesse Kate optrådte sidst offentligt i forbindelse med Wimbledon

Prinsen og prinsessen af Wales nyder lige nu kvalitetstid med deres børn, der holder skoleferie. Kate har dog valgt at afbryde sin ferie for at støtte et særligt projekt, der ligger hendes hjerte nært.

Selvom prinsessen i øjeblikket er sygemeldt på grund af sin kræftbehandling, har hun stadig vist sig offentligt et par gange og har også udtalt sig via sin og prins Williams officielle Instagram-profil. Denne gangfor at støtte Natural History Museum i London, som hun er projektor for og som netop har meddelt, at de har anlagt nye haver i South Kensington.

“Jeg støtter i høj grad museets engagement i at skabe et særligt sted, der opmuntrer mennesker i alle aldre til at genoprette forbindelsen med naturen og lære mere om, hvordan vi kan beskytte vores naturlige verden.”

“Jeg kender naturens kraft til at understøtte vores udvikling og velvære, både ved at bringe os glæde og ved at holde os fysisk, mentalt og åndeligt sunde. Jeg håber, at disse haver vil være inspirerende og transformative for de tusindvis af mennesker, der besøger dem.”

Se billederne af prinsessens opslag på instagram her:

Har holdt sig ude af rampelyset

På trods af sit kræftforløb har det været sparsomt med oplysninger om, hvordan det går med hende, og ligeså med de kongelige pligter, som hun har været fritaget fra i en længere periode på grund af sin sygemelding. Dog har hun deltaget i enkelte begivenheder, herunder herrernes finale i Wimbledon søndag, hvor hun var i selskab med sin datter Charlotte. Det var første gang offentligheden så hende i lang tid.

LÆS OGSÅ  Kongehuset bekræfter: Ændres
Forsæt med at læse

Trending