Følg os her

De kongelige

Har skabt voldsom debat: Derfor gjorde Kong Frederik det

Udgivet

d.

Kong Frederik

Nu forklares det hvorfor kongen gjorde som han gjorde.

Når kong Frederik sender en lykønskning til en nyvalgt amerikansk præsident som Donald Trump, men ikke til Sveriges eller Norges nye statsministre, er det ikke tilfældigt.

Det handler om diplomati, tradition og kongelige spilleregler.

LÆS OGSÅ  Få ved det: Her er dronning Marys hemmelige rolle i kong Frederiks nytårstale

Sådan skriver B.T.

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen forklarer, at det er en fast praksis for kongelige statsoverhoveder at sende lykønskninger til nyvalgte kollegaer på statsoverhovedsniveau – uanset personens politiske farve.

“Det er almindelig høflighed og respekt for det demokrati, som har valgt en leder,” siger Lars Hovbakke Sørensen og understreger, at det er vigtigt for kong Frederik at vise, at han står uden for politik.

Derfor sendes der altid en officiel hilsen, når en ny præsident tiltræder.

I det amerikanske system er præsidenten både regeringsleder og statsoverhoved, og det skiller sig ud fra de nordiske lande, hvor disse roller er adskilte.

Her er monarken statsoverhoved, mens statsministeren leder regeringen. Denne forskel betyder, at kong Frederik kun lykønsker en ny konge eller præsident, men ikke en statsminister.

For eksempel sendte kong Frederik en varm lykønskning til Islands præsident Halla Tómasdóttir, da hun tiltrådte i august sidste år. I sin besked fremhævede han de stærke bånd mellem Danmark og Island og glædede sig til at styrke samarbejdet yderligere.

Præsidenten blev senere inviteret på statsbesøg, hvor kongeparret tog imod med åbne arme.

At sende lykønskninger er mere end blot en høflighed. Det er en del af de diplomatiske traditioner, der bygger bro mellem lande og viser en kongelig vilje til samarbejde – uanset politiske forskelle.

Se Kongens hilsen nedenfor:

Annonce