Kendte
Da Hella Joof så på sin datter gik det op for hende: Det er dét, det handler om

Det fortæller hun i et nyligt interview.
Hella Joof, kendt for sine mange roller som både forfatter, instruktør og skuespiller, har længe været en stemme, der formår at balancere humor og alvor i sin kommunikation. I sin nye bog "Joof Doktrinen" har hun sat sig for at bygge en bro mellem generationerne – særligt i forholdet til sin datter, Olivia.
Bogen, som er skrevet som et leksikon over livets mange facetter, forsøger at forklare forskellene mellem de, der voksede op med kassettebånd og skulderpuder, og dem, der er født ind i den digitale æra.
For Hella Joof handler det nemlig om at mindske generationskløften og skabe en bedre forståelse for hinanden.
Hella Joof erkender, at de yngre generationer ofte har en anden måde at kommunikere på, og at vi som voksne kan lære meget af dem.
Dét har hun lært af at se på sin datter
Hun beskriver i et interview med ALT for damerne, hvordan hendes datter har lært hende at være mere opmærksom i samtaler.
Hella har indset, at hendes instinktive trang til at løse problemer hurtigt ikke altid er det, hendes datter har brug for.
"Min datter siger, at jeg har det med at sige ’ja, ja’ for hurtigt, når hun beretter om et problem, fordi jeg er ret løsningsorienteret," forklarer Joof.
At kunne lytte
Det har været en lektie for Hella at forstå, at nogle gange har de unge brug for at blive hørt og ikke nødvendigvis for at få en løsning serveret.
Hun indrømmer, at hendes generation – som hun kalder "Den Gamle Ordning" (DGO) – ofte har haft svært ved at blive i de ubehagelige følelser. Det er noget, hun selv har måttet arbejde med, og som hun mener, kan bygge bro mellem generationerne.
"Det er en DGO-ting, at vi vil have det smertefulde ud af verden! Det er noget, jeg virkelig skal arbejde med," siger hun ærligt.
Hella Joof understreger også, hvor vigtigt det er, at den ældre generation rækker hånden ud til de unge og skaber en åben dialog. Ifølge hende må de voksne tage ansvar og vise, at de forstår de unges bekymringer, særligt i forhold til store emner som klimaet. Hun pointerer, at vi som forældre ikke kan have dobbelte standarder og forventer, at børnene tager os alvorligt, hvis vi selv siger ét og gør noget andet.
Gennem sin bog og sit forhold til sin datter, viser Hella Joof, hvordan generationskløfter kan mindskes ved at lytte, forstå og skabe et fælles sprog. Hun opfordrer os alle til at gøre en indsats for at komme tættere på de unge – og samtidig give dem plads til at tage faklen og sætte deres eget præg på verden.