Kendte
Frederik og Morten med særligt håb: 'Det må ikke være et punktum'

Efter mere end et år med kameraer helt tæt på livet, blev der i dag sat punktum for dokumentarserien "Far, far og børn" – en serie, der har rørt og engageret tusindvis af danskere.
Bag serien står et par, der modigt har åbnet dørene til deres hverdag som regnbuefamilie og inviteret seerne med helt ind i både glæde, sårbarhed og kamp. Og gensynsglæden var stor, da holdet bag serien i dag mødtes for sidste gang.
"Gensynsglæden var stor i dag, da vi satte det afsluttende punktum for vores dokumentar 'Far, far og børn' ," skriver parret på Instagram.
Dokumentaren, der blev til i tæt samarbejde med et dedikeret filmhold, har krævet mere end blot tid og tålmodighed. Det har krævet tillid.
"De dygtige mennesker bag kameraet har fulgt os helt tæt i over et år – vi har grædt, grinet og delt nogle af de både smukkeste og sværeste øjeblikke i vores liv," fortæller de og beskriver det som en proces, der skabte "et helt særligt bånd på meget kort tid."
Over 60 timers råmateriale er blevet skåret ned til fem stærke afsnit – og resultatet er ikke gået ubemærket hen. Med hele 776.000 visninger i gennemsnit pr. episode har dokumentaren ramt en nerve i befolkningen.
Sender en stor tak
I opslaget sender parret også en stor tak til det kreative og redaktionelle team bag serien – med særligt fokus på instruktørerne Anne Herlin og Kristian Kaemsgaard, som de takker for at skabe "et trygt rum, hvor vi kunne være os selv – med jer som respektfulde fluer på væggen."
De udtrykker også stolthed over at have været med til at belyse et emne, der ligger dem nært – nemlig retten til at blive forældre, uanset hvilken familieform man lever i.
Men selvom kameraerne nu er slukket, håber parret ikke, at det var afslutningen – snarere begyndelsen.
"Vi håber inderligt, at det her ikke var et punktum – men startskuddet på en vigtig samtale. En samtale, der bør rykke helt ind på Christiansborg," lyder det i opslaget.
De opfordrer til politisk handling og spørger direkte deres følgere, om de ville støtte et borgerforslag om at gøre altruistisk surrogati – altså rugemoderskab uden økonomisk gevinst – muligt med hjælp fra sundhedsfagligt personale.
"Lovgivningen skal følge med virkeligheden, så alle har ret til fertilitetsbehandling – uanset konstellation."
Med dokumentaren har "Far, far og børn" sat ord og billeder på en virkelighed, mange danskere stadig ikke kender til – og samtidig lagt op til en bredere debat om, hvordan vi som samfund definerer familie og forældreskab.
Afslutningsvis inviterer parret til dialog:
"Del gerne dine tanker i kommentarfeltet – vi vil så gerne høre jeres stemmer"
Om serien var afslutningen eller begyndelsen på noget større, må tiden vise – men én ting er sikkert: Der er sat en kærlig, men klar, streg under ønsket om lighed for alle familier.
Herunder kan du se opslaget fra Morten og Frederik: