Følg os her

Musik

Sissal ramt af forbud ved Eurovision Song Contest: "Det er ærgerligt"

Udgivet

d.

Sissal
Foto: Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

Når færøske Sissal til maj skal indtage scenen i Schweiz og repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest, bliver det uden det flag, der ligger tættest på hjertet. En særlig regel sætter nemlig stopper for det færøske flag på scenen – og dét vækker både undren og ærgrelse hos den unge stjerne.

Hun synger for Danmark, men hendes rødder er tydelige. Den færøske sangerinde Sissal, som i marts vandt Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Hallucination', skal den 15. maj i ilden ved semifinalen i årets Eurovision Song Contest i Basel.

Men på trods af sin sejr og repræsentation af rigsfællesskabet, må hun ikke medbringe det færøske flag på scenen – det har arrangørerne gjort klart.

LÆS OGSÅ  BREAKING: Fede Finn & Funny Boyz er fortid

Baggrunden er en skærpet regel om flagbrug for deltagerne under det internationale musikevent. Mens publikum frit kan vifte med alt fra regnbueflag til regionsflag, gælder der andre regler for artisterne – de må udelukkende bruge det officielle nationalflag, som i Sissals tilfælde er Dannebrog.

“Det er ærgerligt, for jeg er færing, og jeg er stolt over at repræsentere Færøerne og selvfølgelig Danmark. Men det bekræfter mig i, at folk ikke ved ret meget om rigsfællesskabet,” fortæller Sissal til Ekstra Bladet.

Hun lægger dog ikke skjul på, at det ikke overskygger hendes glæde ved at skulle stå på Europas største musikscene.

Derfor er det forbudt

Selvom reglen kan virke snæver, er formålet med den ifølge Sissal forståeligt: at undgå politiske spændinger. Med lande som Israel blandt deltagerne og fortidens debat om flag som Palæstinas, ønsker Eurovision at holde fokus på musikken – og ikke på konfliktfyldte symboler.

Det gælder også LGBTQ+-flag, som flere deltagere tidligere har haft med på scenen, men som i år også er omfattet af restriktionerne. Her er lighed for alle, lyder det fra ledelsen bag konkurrencen.

“Reglen er selvfølgelig lavet for ikke at skabe drama,” påpeger Sissal.

Men mens Sissal selv må undvære det færøske flag på scenen, håber hun, at publikum vil tage sagen – og flaget – i egne hænder. Reglen gælder nemlig ikke for publikum.

Hun har allerede oplevet, at både Dannebrog og det færøske Merkið blev hejst blandt publikum til flere Eurovision pre-parties rundt om i Europa. Og det var noget, der rørte hende.

Sissal, som flyttede til Danmark for fem år siden, står nu som en musikalsk brobygger i rigsfællesskabet – og selvom hun ikke får lov at flage med begge identiteter på scenen, skinner hendes kulturelle stolthed tydeligt igennem.

Sarah er chefredaktør på Altomkendte.dk og hun har +4 års erfaring som journalist på nyhedsmedier. De seneste to år har Sarah særligt arbejdet med nyheder om underholdning, kendte og kongehuset, hvor hun senest har skrevet for Hollywood.dk. Hvis du vil vide det seneste indenfor gossipverdenen eller de royale huse rundt omkring i verden, så læn dig trygt tilbage og læs med når Sarah folder sig ud.

Annonce