Altomkendte
Knap et år efter TV 2 udgav ' Den sorte svane': Nu strammer Advokatrådet op

Efter afsløringerne i TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' strammer Advokatrådet nu grebet om etikken – og vil forhindre, at advokater igen ender i gråzonen mellem lov og kriminalitet.
Den skandaleombruste TV 2-dokumentar 'Den sorte svane' har allerede sat markante spor i advokatverdenen.
Nu strammer Advokatrådet op på de advokatetiske regler i forsøget på at undgå lignende sager i fremtiden – og dermed sætte en stopper for metoder som dem, Amira Smajic og andre blev fanget i på skjult kamera.
Sådan skriver TV 2.
Dokumentaren afslørede, hvordan flere profilerede advokater – herunder tidligere advokat Lise Roulund – medvirkede til potentielt strafbare forhold. Og netop de gråzoner, der kom frem i udsendelsen, er nu blevet adresseret med præcise ændringer i reglerne.
Ifølge Advokatrådets formand Martin Lavesen har man været nødt til at skærpe reglerne, selv om de etiske brud burde være “evident”.
Det handler blandt andet om, at advokater hverken må medvirke til eller signalere accept af strafbare forhold – en adfærd der ellers kunne opleves i 'Den sorte svane'.
De nye regler, der træder i kraft 1. juli 2025, omfatter også, at advokater ikke må fungere for klienter, de har følt sig truet eller presset af – en regel, som bl.a. udspringer af udtalelser fra både Lise Roulund og Nicolai Dyhr, der begge i retten har fortalt om trusler fra kriminelle miljøer.
Roulund blev i dokumentaren afsløret i at stille klientkonti til rådighed for bl.a. en rocker og en erhvervsmand med forbindelser til hvidvask.
Hun er siden blevet tiltalt for at have forsøgt at hvidvaske millioner.
Med de nye regler håber Advokatrådet at sende et klart signal: der er ikke længere plads til advokater, der sætter juraen på pause for klientens skyld.